Dezinformácie, konšpirácie či hoaxy sú často šírené pomocou webov s problematickým obsahom. Tieto weby samy seba mylne označujú za „alternatívne média“  a vymedzujú sa voči masovým médiám. Táto „alternatíva“ však šíri najmä neoverené, zavádzajúce či falošné informácie. V centre tohto diania je sociálna sieť, ktorú používa viac ako polovica slovenskej populácie – Facebook.

Ohnisko lží

Táto sociálna sieť neslúži len na pridávanie fotiek či písanie správ, ale aj ako nástroj na šírenie klamstiev. Podľa výskumu od Gerulaty sa dezinformácie na slovenskom Facebooku šíria 4-krát rýchlejšie ako pravda. 

Facebookový profil či stránku má zriadený takmer každý manipulačný web. Dosah týchto stránok je v porovnaní s dosahom masových médií nižší. Vyvolávajú však oveľa väčšiu odozvu medzi užívateľmi tejto sociálnej siete. Počet interakcií je oproti stránkam štandardných médií o 75 % vyšší. Príspevky s dezinformačným obsahom majú teda viac označení „páči sa mi to“, zdieľaní či komentárov.

Zahrávanie sa s emóciami

Príspevky s manipulačným či lživým obsahom majú vyvolať v ľuďoch emócie, hlavne tie negatívne. Dezinformácie o vakcínach, pandémii či migrantoch pracujú so strachom či hnevom, jednými z najsilnejších emócií. Takto emocionálne nabité príspevky ľudí skôr ovplyvnia, a tak v nich vyvolajú nejakú reakciu. Preto je dôležité zamyslieť sa nad každou informáciou a nepodľahnúť hneď emóciám. 

Surfujte s Chochmesom 

Spôsob, akým sa užívateľom zobrazujú príspevky na Facebooku je však ovplyvnený ich aktivitou na internete. Pokiaľ niekto v minulosti zdieľal, čítal či komentoval príspevky s problematickým obsahom, Facebook mu ich ponúkne znova. Užívateľ je tak bombardovaný dezinformáciami. To potom upevňuje presvedčenie o ich pravdivosti. Vymotať sa z tohto bludného kruhu bez pomoci je veľmi ťažké. 

Naše rozšírenie vás preto chráni pred dezinformáciami a včas vás na ne upozorní. 

Surfujte s Chochmesom

Ďalšie články