“Teroristický útok na World Trade Center v USA v roku 2001 v skutočnosti naplánovala a zorganizovala americká vláda.” “Židia ovládajú svet.” “Protivládne protesty na Slovensku boli financované zo zahraničia.”

Ak s vyššie uvedenými alebo podobnými tvrdeniami zvyknete súhlasiť,  patríte k približne 56% Slovákov, ktorí veria konšpiráciám a dezinformáciám, inak povedané, klamlivým správam. Vychádza to z prieskumu verejnej mienky, ktorý v roku 2020 zorganizovala organizácia GLOBSEC. 

Slováci, konšpirácie a naše umiestnenie v regióne

Konšpirácie sa nás snažia presvedčiť, o tom, že sa určitá skupina ľudí tajne pokúša negatívne manipulovať iných ľudí. Na Slovensku takýmto tvrdeniam verí najviac ľudí spomedzi 10 krajín v strednej a východnej Európe.

Z tohto „víťazného“ umiestnenia sa však len ťažko možno tešiť. Poukazuje totiž zároveň na to, že občania nie sú spokojní so systémom a životom v danej krajine. Okrem iného toto nešťastné prvenstvo súvisí aj s tým, že Slováci čoraz častejšie podporujú autoritárske režimy na úkor demokracie, pretože sú ochotní vymeniť svoje ľudské a občianske práva za iné výhody (napríklad lepšiu finančnú situáciu či zvýšenú bezpečnosť). 

Zjednodušený príklad:

Pán Milan je nespokojný občan, ktorý sa cíti byť zradený systémom. Nepáčia sa mu ani súčasné politické elity a v tom, čo hovoria vo večerných správach, sa nevie zorientovať. Susedka Margita k nemu príde na kávu. Poprosí ho, aby podpísal novú petíciu antisystémového politika Jožka Mrkvičku, ktorá je zameraná proti výstavbe novej vojenskej základne krajiny XY na Slovensku. 

„Vláda krajiny XY si nás zotročí a jej vojaci ovládnu našu krajinu!“ hovorí Margita. Keďže pani Margita predstavuje pre Milana dôveryhodný zdroj informácií, Milan petíciu podpíše s dobrým pocitom, že pomohol ochrániť slovenské národné záujmy. 

Milan však uveril konšpirácii a jeho momentálny pocit ohrozenia mu znemožnil pozrieť sa na daný problém s chladnou hlavou. Neuvedomil si, že o danej téme nikdy predtým nepočul, a tak ani nevie, či sa má daná základňa reálne postaviť. Ba čo viac, netuší, pod čo všetko sa v petícii podpísal a kto je vlastne antisystémový Jožko Mrkvička, ktorému poskytol svoje osobné údaje. 

Aj takýmto jednoduchým spôsobom sa môžu šíriť konšpirácie a dezinformácie, ktoré nás môžu ohroziť, či už si to v danej chvíli uvedomujeme alebo nie. 56% Slovákov verí dezinformáciám. Zároveň však 87% Slovákov vníma, že tieto zavádzajúce správy predstavujú pre našu krajinu problém

Ak sa aj vy v tejto téme cítite neistí a radi by ste k informáciám pristupovali zodpovednejšie, stiahnite si Chochmes

Ďalšie články